Del ett handlade om argumenten för att det pågår en global uppvärmning orsakad av människan. Del två tog upp modeller och prognoser. Den här delen handlar om kunskapsläget.
Forskarna är överens
Bland aktiva inom fältet klimatforskning verkar det vara ytterst få som ifrågasätter AGU (Antropogen Global Uppvärmning). En studie om detta finns här. Den har nu drygt tio år på nacken och om det fanns någon osäkerhet då (vilket studien inte visade på) så har den snarare blivit mindre än större sedan dess. Det man nu debatterar är helt klart detaljer, i stil med "hur påverkar storleken på iskristaller i cirrusmoln reflektionen av kortvågig strålning?".Jag har noterat att de som kraftigt motsätter sig påståenden om AGU nästan alltid faller inom någon (oftast flera) av följande grupper:
- de är inte klimatforskare (även om de kan vilja framställa sig som det)
- de saknar akademisk bakgrund
- de företräder någon organisation som har ekonomiska intressen som står på spel (oljebolag och liknande)
Skeptikernas motargument
För varje belägg för AGU finns det en hel drös med motargument från klimatskeptiker (som de som avfärdar AGU brukar kallas), och dessa förtjänar givetvis att tas på allvar och värderas, men jag måste säga att kvaliteten på resonemangen hos dessa generellt är låg, t.ex. variationer av "hur kan det vara global uppvärmning, det är ju svinkallt i Långtbortistan". Några har dock tänkt till och kommit med relevanta invändningar mot forskningsresultaten. Själv misstänker jag att dessa mer genomtänkta motargument ursprungligen kommer från forskarna själva.Jag försöker själv att vara skeptisk. När man har en åsikt om något eller håller på att forma sig en, är det lätt hänt att man ensidigt tar till sig information som stärker den uppfattning man redan har. Därför har jag ansträngt mig för att läsa på från båda sidor i den här frågan.
Falskt Alarm
Bland det mer ambitiösa från kritikhållet jag funnit, som dessutom är på svenska, är Gösta Petterssons bok Falskt Alarm (finns på http://www.falskt-alarm.se/ för den som känner sig manad). Han är förhållandevis insatt (åtminstone mer än vad jag var innan jag skrev den här texten), professor i biokemi men numera pensionerad. Han verkar mest förbittrad på FN:s klimatpanel IPCC och Al Gore och hans film En obekväm sanning ("An inconvenient truth") som han anser vida överdriver klimathotet, men boken handlar ändå i stor utsträckning om att motbevisa AGU. För de resonemang jag inte enkelt kunnat avfärda har jag följt upp källor och läst på mer tills jag känt mig förvissad om hur det ligger till. Inget av de invändningar eller påståenden han tar upp (och det är många) kan vid närmare påseende rubba helhetsbilden av AGU. Jag tänker inte gå igenom alla här, men kan säga att mycket lutar sig mot tveksamma källor från den akademiska världens utkant, bl.a. en forskare som även förnekat hälsoriskerna med passiv rökning. Vidare skulle han må bra av att hålla sig till publikationer som genomgått referatgranskning, vilket det är förvånande att man ska behöva påminna en professor om. Ytterligare problem är medveten eller omedveten selektion av data som gynnar hans framställning, exempelvis har han grävt fram just den mätstation i Stilla havet som inte visat på någon höjning av havsnivån och låtsas inte om alla de andra. Slutligen har en hel del av innehållet karaktären av halmdockeargument, d.v.s han målar först upp en nidbild av vad forskningen ska ha sagt (baserat på gamla resultat eller uttalanden av enskilda), och slår hål på denna, istället för att bemöta vad man faktiskt har kommit fram till.Annat som den klimatskeptiska sidan åstadkommit är filmer som The Great Global Warming Swindle som sågats grundligt.
Tvivel är vår produkt
Det mesta från skeptikersidan är verkligen föga skarpsinnigt, och det dominerande intrycket är brist på koherens. Det finns ingen enhetlig teori som alternativ, utan endast ett lapptäcke av många försök till invändningar. Blir de överbevisade på en punkt (eller inte ens då, för då hade det varit tyst vid det här laget) letar de upp en ny. Kommer det en ny forskningsrapport som justerar eller skiljer sig från tidigare resultat är de snabba att peka finger och hävda att forskningen inte har en aning om vad den håller på med.För övrigt vänder man sig inte till forskningen utan är inriktad mot att så tvivel hos allmänheten. Man lyckas ganska bra: i USA tror bara hälften på AGU. Nästan två tredjedelar uppger sig dock uppleva global uppvärmning som ett hot. Jag vet inte vad det säger om det landet. I Sverige är siffrorna enligt samma undersökning 64 resp. 56 procent. I Kina är siffrorna 58 och 21, något förvånande i en nation där 670 000 människor dör av luftföroreningar varje år.
I wikipediaartikeln med undersökningen finns det en referens till en nyare studie, dock med lite andra formuleringar på frågorna. Där är siffrorna för USA liknande men för Kina totalt annorlunda: nu är det 93% som säger att det är vi som ligger bakom, men samtidigt svarar 51% ja på frågan om det beror på naturliga orsaker. Jag vet inte om det är undersökningen eller respondenterna det är fel på, men det ser ut som tvättäkta orwellskt doublethink.
Oavsett vilket förefaller det vara en dramatisk skillnad på vad allmänheten tror och vad de som ägnar sina liv och karriärer åt att studera det här anser. Alltså har vi ett informationsproblem här.
Är det inte skönt då om det blir lite varmare?
Om skeptikern får slut på argument byter denne ofta taktik och kör antingen en variant av ovanstående rubrik eller något på temat "det har varit mycket varmare förut i jordens historia". Det senare är naturligtvis helt sant. T ex när jorden först bildades var den ett hav av bubblande lava. Men även om man ser tillbaka på epoker när liv frodats har det varit varmare än nu. Det är inte heller svårt att föreställa sig fördelar med att det skulle bli lite varmare.Problemet med båda dessa argument (som ju inte längre handlar om AGU utan dess konsekvenser) är att de ekosystem som finns idag är noga anpassade till rådande förhållanden. Naturliga variationer i klimatet brukar ske betydligt långsammare än de nu gör, och i de fall de inte gjort det (som vid asteroidnedslag) har det resulterat i massutdöenden. Det är fullt möjligt att vi är på väg att orsaka ett nytt sådant, inte bara genom utsläppen av växthusgaser utan även genom alla de andra sätt vi stressar biosfären. Vi har dålig kunskap om och ingen erfarenhet av konsekvenserna av vad vi dragit igång.
Vetenskapens inneboende självkritik
En viktig egenskap hos forskningen som kanske inte alltid framgår är att den är mycket självkritisk. En enskild forskare kan ha sina favoritteorier som denne försvarar bortom den punkt det längre är rationellt, men forskarkåren som helhet är mycket skeptisk till nya resultat och är djupt konservativ, och det ska den vara. Den som kommer med nya påståenden måste ha tydliga belägg för dessa, och ju mer extraordinära påståendena är, desto mer extraordinära är kraven på beläggen. Vidare måste metoder och antaganden klart framgå, så att arbetet kan kontrolleras, granskas och reproduceras av andra. Arbeten som inte uppfyller dessa krav ratas snabbt och blir inte publicerade (systemet kallas referatgranskning eller peer-review).Som bekant kan teorier aldrig bevisas, bara motbevisas, men ju längre tid en teori motstått alla försök till vederläggning, desto mer trovärdig blir den. Som exemplet med rökning: i de allra första studierna var kanske hälsoeffekterna inte så tydliga, det kanske till och med kom studier som inte visade på några negativa effekter, men ju fler studier som gjordes och ju bättre dessa blev, desto tydligare har det framkommit vilka riskerna är och hur stora de är, och idag är det inte längre något tvivel om att rökning kraftigt ökar risken för en mängd sjukdomar. På samma sätt ligger det till med AGU. Det är också därför jag föredrar ordet belägg (ungefär motsvarande "evidence") framför bevis (proof) som kan vara missledande om man tror att det är bevis av samma kaliber som matematiska bevis.
Forskningens roll
Forskningen har egentligen inte någon åsikt gällande klimatfrågan, det är inte dess uppgift. Forskning kartlägger endast samband och lägger fram resultat. Skeptikerna säger naturligtvis att forskarna har vinning av att slå på stora larmtrumman för att bli uppmärksammade, publicerade och få mer anslag till vidare forskning. Det är förstås en svårfrånkomlig aspekt av situationen att det förhåller sig så, och i något enskilt fall är det säkert sant. Men på det hela taget skulle jag snarare säga att forskarna genomgående varit mycket försiktiga i sina uttalanden och verkligen inte överdrivit konsekvenserna av vad de kommit fram till. Snarare att man varit väl försiktiga och på senare tid har det höjts självkritiska röster inom forskarsamhället att man tidigare och kraftigare borde ha markerat hur illa läget egentligen är.Mer läsning
www.realclimate.org Blogg driven av ett flertal klimatforskare där forskningsläget presenteras på ett lättillgängligt sätt.http://www.skepticalscience.com - Getting skeptical about global warming skepticism. Här finns samlat alla skeptikerargument med vetenskapens svar på dessa.
TED-talk av Gavin Schmidt, klimatmodellerare och chef för Goddard Institute for Space Studies på NASA, ger en introduktion till klimatmodeller.